Indirecte deelneming voor investeerders

Passief deelnemen, zonder stemrecht

Indirecte deelneming voor investeerders

Passief deelnemen, zonder stemrecht

Introductie

Spreiding is belangrijk voor het reduceren van het risico in participaties en het verhogen van het verwachte rendement. Een directe participatie in een onderneming start meestal bij € 25.000,- en hoger. Afhankelijk van het vermogen dat je voor dit soort investeringen beschikbaar hebt, is het dus niet handig om dan directe participaties in ondernemingen te nemen. Je spreiding zal dan te laag zijn en de kans op rendement is dan grillig.

Naast het nemen van een directe deelneming in een onderneming, zijn er voor investeerders ook platformen die hierin proberen te helpen in de vorm van crowd-funding of deel-participaties voor investeerders. Bij crowd-funding of deel-participaties zijn de minimale stappen die je moet nemen (de zogenaamde ticket-size) kleiner. Vaak al vanaf € 1.000,-. Je kunt dus met minder beschikbaar vermogen toch een goede spreiding halen.

Het voordeel is dat een investeerder daar voor kleinere bedragen participaties in ondernemingen kan nemen. Je investeert dan samen met andere investeerders in een speciaal opgezette entiteit, die dan de participatie in de onderneming neemt. Er zit dan ook een nadeel aan. Je bent dan zelf ook geen aandeelhouder van de onderneming, en hebt dus zelf dan geen zeggenschap of stemrecht.

Er is een groeiende explosie aan platformen die willen inspringen op de trend van participaties voor een beursgang. Hieronder alleen de platformen waar ik een goede ervaring mee heb en met plezier gebruikt heb om participaties aan te kopen.

Participaties via Nederlandse platformen

Leapfunder

Participaties via Buitenlandse equity platformen

Buiten Nederland zijn er een aantal platformen die ik persoonlijk gebruik met verschillende redenen. De platformen verschillen in regio, type ondernemingen en grootte van de minimale ticket. Ook verschillen ze in soort aanbieding die ze bevatten.

Fundersclub

Fundersclub is 1 van mijn persoonlijk favoriete platformen voor deel-participaties. Participaties starten vanaf $ 3.000,-. In principe draagt bij Fundersclub een Venture Capital firm (VC) de ronde. Het voordeel hiervan is dat je onder dezelfde voorwaarde als de VC meedoet in de ronde. Een VC is een professionele partij die de onderhandelingen over voorwaarden en waardering oppakt. Je hebt dus al validatie van een serieuze partij over de onderneming en hun ronde. Ik doe de meeste van mijn deel-participaties via Fundersclub. Mijn eerste keus en advies aan ieder die in veelbelovende startups (veelal uit de USA) wil investeren!

Als je je aanmeldt via deze Invite to Fundersclub krijgen jij en ik beide $ 100,- beschikbaar voor een investering als beloning.

Seedrs

Participaties via Secondary Offering platformen

Naast een “gewone” deelparticipatie in een lopende investeringsronde van een onderneming, bestaat er ook het concept van “Secondary Offering”. Bij een Secondary Offering is de onderneming niet bezig met geld ophalen, maar wil 1 van de bestaande aandeelhouders een gedeelte van haar aandelen verkopen. Het mooie is dat je je met een Secondary Offering kunt participeren in de pareltjes van de tech industry, zoals bijvoorbeeld SpaceX.

MicroVentures

Als je je aanmeldt via deze Invite to MicroVentures krijgen jij en ik beide “investment credits” voor een investering als beloning.

EquityZen

Participaties via Fondsen

Met ticket sizes lopend van $ 3.000,- tot $ 25.000,- zul je voor een goede spreiding flink wat kapitaal moeten vastzetten in participaties. Dat zien ook wij als een probleem. Het nemen van indirecte participaties kan ook in een passieve vorm, waarbij je een bedrag beschikbaar stelt aan een fonds, die ermee in private equity deelneemt. Het voordeel is dat doordat we jouw investering met anderen kunnen samenvoegen, de gemiddelde spreiding verder omhoog gaat. Je kunt dan al vanaf een bedrag van € 10.000,- participaties in een portfolio van pre-IPO ondernemingen opbouwen.

Conclusie

Er zijn genoeg mogelijkheden te vinden voor investeerders om indirecte participaties te nemen. Als je maar op zoek bent naar 1 platform, interesse hebt in early-stage ondernemingen en zelf genoeg kapitaal beschikbaar hebt voor spreiding, dan is mijn advies om Fundersclub te kiezen. Voor Secondary Offerings zou ik voor MicroVentures gaan.

Wil je zelf niet de sites afstruinen, of wil je wel een goede spreiding, maar met minder middelen, dan kun je bij Spark Fund kijken.

Succes!

comments powered by Disqus